Projectmanagement

Projectmanagement Over projectmanagement en projectbeheersing zijn boekenkasten vol geschreven. Kennis is dus ruim voorhanden. Toch zien we in de praktijk vaak, dat het een uitdaging van formaat is om projecten binnen de planning, het gestelde budget en de afgesproken kwaliteitseisen af te ronden.

Hiervoor zijn legio oorzaken te bedenken. Van projecten die steeds complexer worden door de toenemende verwevenheid van IT-systemen tot incapabele projectmanagers. Bij New Nexus IT gaan we voor een ‘full match’ tussen projectmanager en project, waardoor wij wél een hoog succespercentage kunnen laten zien.

Creatief & innovatief

Projectmanagers moeten projecten realiseren. Dat is hun primaire doel. Niets meer en niets minder. Dat klinkt eenvoudig, maar meestal gaat het om projecten die buiten de dagelijkse routine vallen. Creatief kunnen denken is dan een belangrijke competentie en dat geldt ook voor het kunnen improviseren als het project anders verloopt dan voorzien.

Verschillende petten

Een project heeft meerdere fasen. Met iedere fase verandert ook de rol van de projectmanager. In het begin stelt hij misschien het projectteam samen. Geschikte mensen selecteren, sollicitatiegesprekken voeren en het project inrichten zijn dan belangrijke taken. Later, als het project loopt, is hij de inspirator, coach en risicomanager. Hij moet openstaan voor creatieve ideeën van teamleden en tegelijk de voor- en nadelen kunnen afwegen. Belangrijkste taak, die door alle fasen heen loopt, is het bewaken van de algehele projectvoortgang.

Projectsucces

Projectsucces is afhankelijk van verschillende factoren. Analyseren, rapporten schrijven, eindeloos vergaderen, fancy presentaties en indrukwekkende certificaten horen daar niet bij. Succesfactoren zijn de kwaliteit van relaties binnen een projectteam en de kwaliteit van de relatie met de opdrachtgever. De projectmanager moet in staat zijn die te realiseren; hij is de bindende factor in dit geheel. Hij moet een neus hebben voor ‘team destroyers’ en sterk en evenwichtig in zijn schoenen staan om in te grijpen als de sfeer in het team niet goed is. Dit doet een beroep op sociale vaardigheden.

Meer weten?

De projectmanagers van New Nexus IT hebben allemaal ruime ervaring in het leiden van complexe multidisciplinaire projecten. Zij zijn de bindende factor voor uw project. Naast de 'harde' projectmanagement skills, zoals PRINCE2 en IPMA, onderhouden we daarom ook onze persoonlijke en sociale vaardigheden. Meer weten over onze aanpak? Tijdens een onderhoud vertellen we graag meer.

 

Inzetbaar bij projectmanagement