New Nexus Solar Racing Team

New Nexus Solar Racing Team

Met de New Nexus V20 zonneboot gaan wij deelnemen aan een vooruitstrevend en doorlopend avontuur dat ons teambuilding, kennis, duurzaamheid en lol zal brengen.

Waarom

De kernwaarden van New Nexus zijn maatschappelijke en sociale betrokkenheid, waarbij we streven om duurzaam te ondernemen. Bij ons staat de mens centraal en naast dat we samen graag leuke dingen doen geven we ook graag iets terug aan de samenleving. In dit kader is het New Nexus Solar Racing Team ontstaan: Naast dat we aandacht willen schenken aan duurzame energie als zonne-energie, is het een leuke uitdaging voor veel Nexianen en een mooie kans om een dergelijk avontuur mee te maken!

De Uitdaging

Van A naar B met optimaal gebruik van zonne-energie, dat wil zeggen zo snel mogelijk en met een vrijwel lege accu de finish over.
Dat klinkt logisch, maar het is nog niet zo makkelijk:

  • Is het een zonnige of bewolkte dag?
  • Steekt de wind nog op?
  • Hoe kunnen we de beperkte accu capaciteit optimaal als buffer benutten?
  • Hoeveel energie kunnen we opwekken met de zonnepanelen?
  • Is een lange bocht op hoge snelheid efficiënter dan een scherpe bocht met lage snelheid?

Om zo goed mogelijk te varen moeten we met een team van collega’s een strategie uitzetten, veel varen, data verzamelen en verwerken en kleine aanpassingen doorvoeren.

Vragen die spelen zijn:

  • Welke data hebben we nodig, en welke data kunnen we verkrijgen?
  • Hoe gaan we die data verzamelen en visualiseren?
  • Wat voor software kunnen we schrijven om ons daarbij te helpen?

We kunnen creatief met ons vak bezig zijn en nieuwe dingen uitproberen om ons te helpen dit ogenschijnlijk simpele doel te bereiken.

De V20 Solar Racer

In plaats van zelf een boot vanuit het niets te bouwen hebben we besloten om een V20 Solar Racer (casco) aan te schaffen. De V20 is een eenheidsklasse ontworpen door het scheepsarchitectenbureau Vripack uit Sneek. In de V20 klasse strijden teams met dezelfde boot en materialen tegen elkaar, waarbij de taktiek en de kleine details het verschil uitmaken.

De Bouw

Het casco wordt gebouwd door PolyNautic custom builders uit Sneek. De overige onderdelen (zonnepanelen, cockpit, instrumenten, accu’s, omvormers, besturing, laders, etc) worden los geleverd en worden door ons zelf (in)gebouwd. Binnen de V20 klasse zijn een aantal onderdelen vastgelegd en deze mogen dus niet veranderd worden, maar er is ook ruimte om verbeteringen aan te brengen. Vooral hier kunnen we onze eigen inbreng, kennis en kunde in kwijt.

De Races

Voor 2016 hebben we één race op het programma: The Dutch Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor boten aangedreven door de zon. Deze race begint op zaterdag 2 juli in de grachten van Amsterdam en bestaat uit diverse sprint-, behendigheids- en duurraces, waarbij we na een week finishen in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Volg ons op Facebook en Twitter zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze vorderingen!

 

Nieuws

Margriet Benak en Frits Emmelkamp gaan elke dag op stap om zoveel mogelijk goederen binnen te halen. Afgelopen maandag 12 december kwam Margriet Benak bij ons op bezoek. New Nexus heeft… Lees meer »

13 december 2016

Op 27 oktober wordt in het Hampshire Plaza in Groningen wederom het jaarlijkse Noordertest evenement georganiseerd door de NNOT, de Noord Nederland Overheids Testorganisaties. Noordertest… Lees meer »

21 oktober 2016